/>

 

Torsdagen den 9 november var det inte bara en stor haveriberedskapsövning i Ringhals. Denna dag inleddes även nätverkets för unga inom Kärnkraftssverige, Young Generation, mittseminarium i år arrangerat i Ringhals av medarbetare på verket.

Seminariet som hölls under två dagar utgick från Infocenter dit deltagare från hela kärnkraftssverige hade tagit sig för att delta. Årets upplaga av Young generation bestod av cirka 50 deltagare, samt 7 kommittémedlemmar. Kommittén består av en representant från varje medlemsorganisation som vardera fungerar som kontaktperson för sin respektive arbetsplats. I kommittén sitter representanter från Forsmarks kraftgrupp, Westinghouse, OKG, Studsvik, SKB och Vattenfall. Från Ringhals sida är det Jessica Lybark som är kommittémedlem, detta gjorde även henne till huvudansvarig för mittseminariet.

 

- Planeringen började för drygt ett år sedan och att nu få genomföra seminariet känns både spännande och nervöst, säger Jessica Lybark, som till vardags jobbar som fysiker och uppdragsledare.

 

Med avveckling och förstudie i fokus

 

Den första dagen under seminariet hade både dåtid och framtid i fokus. Lars Björnkvist, tf vice VD på Ringhals hälsade välkommen och förklarade hur företaget jobbat med avvecklingsarbetet av R1 och R2. Detta efterföljdes av att Joel Carlsson som är delprojektledare av arbetet med den stundande förstudien kring ny kärnkraft gav en lägesrapport. Efter lunchen så gav Niclas Tjernlund från Vattenfall Bund en unik infallsvinkel på avvecklingsarbete, nämligen det praktiska rivningsarbetet som till stor del kan genomföras med hjälp av radiostyrda robotar. Han hade även med sig en robot som modiga seminariedeltagare fick testköra.

 


Niclas Tjernlund visar Jenny Mattsson Neiker  ”BROOK”.

 

Den första dagen på Ringhals avslutades med att Rasmus Waginder förklarade det gedigna arbetet med åldringshantering som genomförts. Rasmus tryckte på vikten av att konstant arbeta med att ha koll på läget.

 

En historisk återblick

 

Kvällsaktiviteten som sedan anordnades gick i historians tecken. Gruppen vandrade gemensamt upp för Varberg för att besöka Hallands kulturhistoriska museum och se Hallands kändaste man (?) – Bockstensmannen.

 

- Personalen på muséet var otroligt tillmötesgående och kunniga. Besöket fungerade som ett riktigt spännande komplement till de tekniska föreläsningarna vi hade under dagarna, kanske speciellt för en historienörd som mig, säger Albin Ahlbom, deltagare i YG23, till vardags kommunikatör på Forsmarks kraftgrupp.

 

Mingel och tryckhållare

 

Dag två av seminariet inleddes med att Pär Olsson chef för fysikfakulteten på KTH pratade om små modulera reaktorers för- och nackdelar.

 

- Jag är van att göra denna presentationen för politiker utan särskilt stor förförståelse, så att få gå in mer i detalj inför alla kunniga kursdeltagare är mycket välkommet, sa Pär Olsson efter genomförd dragning.

 

Mittseminariets näst sista punkt var ett mingel med aktörer med olika kopplingar till branschen, där deltagarnadrade runt mellan de uppsatta stationerna för att få information om allt. På denna mini-mässan fanns utställare från KSU, SKS, WiN, representanter från avfallet på RAB och Ringhals bevakningsorganisation visade sin senaste drönarteknologi. Parallellt med mässan fick deltagarna även insikt i Human Performance Labbet där Johakim Ryberg hade förberett lärorika övningar för deltagarna.

 


Nyfikna minglare lyssnar på Simon Lidqvist som förklarar Ringhals bevakningsstrategi kopplat till drönare.

 

De två fullspäckade dagarna avslutades med att Olafur Olafsson förklarade tryckhållarhändelsen, både ur ett tekniskt och mänskligt perspektiv. En presentation som gav infallsvinklar i situationen som många deltagare inte tidigare tänkt på.

 

”En otrolig dynamik”

 

- Efter avslutat seminarium kunde de som jobbat med planeringen av projekt andas ut, Jessica Lybark är nöjd med genomförandet av de två dagarna.Engagemanget som fanns i föreläsningssalen var glädjande att se. Ingen var rädd att ställa frågor vilket skapade en dynamik jag knappt önskat skulle förekomma. För mig är det viktigt att sådana här tillfällen finns, där yngre inom branschen får möjlighet att nätverka och lära sig mer om kärnkraft, säger Jessica Lybark.